Skjoldbruskkirtlen

risikofaktorer i skjoldbruskkirtlen

risikofaktorer i skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtelkræft: risikofaktorer

  1. Hvad er hovedårsagen til kræft i skjoldbruskkirtlen?
  2. Hvem er mere tilbøjelig til kræft i skjoldbruskkirtlen?
  3. Kan skjoldbruskkirtelproblemer føre til kræft?
  4. Hvad er risikofaktorerne for skjoldbruskkirtlen?
  5. Kan du have skjoldbruskkirtelkræft i årevis og ikke vide det?
  6. Hvad er tidlige advarselstegn på skjoldbruskkirtelkræft?
  7. Hvor spredes skjoldbruskkirtelkræft først?
  8. Hvor lang tid lever du efter kræft i skjoldbruskkirtlen?
  9. Er kræft i skjoldbruskkirtlen relateret til rygning?
  10. Kan du dø af kræft i skjoldbruskkirtlen?
  11. Hvad sker der, hvis skjoldbruskkirtelkræft efterlades ubehandlet?
  12. Vises skjoldbruskkirtelkræft i blodprøver?

Hvad er hovedårsagen til kræft i skjoldbruskkirtlen?

Der er fire hovedtyper af skjoldbruskkirtelkræft: papillær, follikulær, medullær (MTC) og anaplastisk. Årsagen til skjoldbruskkirtelkræft er ukendt, men visse risikofaktorer er blevet identificeret og inkluderer en familiehistorie af struma, udsættelse for høje niveauer af stråling og visse arvelige syndromer.

Hvem er mere tilbøjelig til kræft i skjoldbruskkirtlen?

Skjoldbruskkirtelkræft er mere almindelig hos kvinder end hos mænd, og mere i løbet af deres reproduktive år. Det højeste antal kvinder diagnosticeret med kræft i skjoldbruskkirtlen er mellem 44 og 49 år. Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen i en ældre alder. For eksempel mellem 80 og 84 år.

Kan skjoldbruskkirtelproblemer føre til kræft?

At have en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme) eller en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) øger ikke dine chancer for at udvikle skjoldbruskkirtlen kræft. Omkring 1 ud af 5 tilfælde af skjoldbruskkirtelkræft forekommer hos mennesker, der har haft en tidligere godartet skjoldbruskkirtlen.

Hvad er risikofaktorerne for skjoldbruskkirtelsygdom?

Selvom alle kan udvikle hypothyroidisme, har du en øget risiko, hvis du:

Kan du have skjoldbruskkirtelkræft i årevis og ikke vide det?

Skjoldbruskkirtelkræft forårsager typisk ikke tegn eller symptomer tidligt i sygdommen. Når kræft i skjoldbruskkirtlen vokser, kan det forårsage: En klump (knude), der kan mærkes gennem huden på din nakke. Ændringer i din stemme, herunder stigende hæshed.

Hvad er tidlige advarselstegn på skjoldbruskkirtelkræft?

Tegn og symptomer på kræft i skjoldbruskkirtlen

Hvor spredes skjoldbruskkirtelkræft først?

De fleste patienter med kræft i skjoldbruskkirtlen har kræften indeholdt i skjoldbruskkirtlen på tidspunktet for diagnosen. Ca. 30% vil have metastatisk kræft, hvor de fleste har spredt kræften til lymfeknuderne i nakken og kun 1-4% har spredt kræften uden for halsen til andre organer såsom lunger og knogler..

Hvor lang tid lever du efter kræft i skjoldbruskkirtlen?

Den 5-årige overlevelsesrate fortæller dig, hvilken procentdel af mennesker der lever mindst 5 år efter, at kræften er fundet. Procent betyder hvor mange ud af 100. Samlet set er den 5-årige overlevelsesrate for mennesker med skjoldbruskkirtelkræft 98%.

Er kræft i skjoldbruskkirtlen relateret til rygning?

Nuværende rygning og / eller eksponering med høj pakkeår var forbundet med en reduceret risiko for skjoldbruskkirtelkræft, selv efter justering for TSH- og BMI-niveauer som potentielle formidlere, hvilket indikerer, at sammenhængen mellem nuværende rygning og udvikling af skjoldbruskkirtelkræft muligvis ikke fuldt ud belyses TSH og BMI niveauer.

Kan du dø af kræft i skjoldbruskkirtlen?

Medmindre de diagnosticeres tidligt og findes under en thyreoidektomi, fører de fleste tilfælde af anaplastisk kræft i skjoldbruskkirtlen til en hurtig og utidig død. Anaplastisk skjoldbruskkirtelkræft har tendens til at blive fundet, efter at den har spredt sig, og er en af ​​de mest uhelbredelige kræftformer, som mennesket kender.

Hvad sker der, hvis skjoldbruskkirtelkræft efterlades ubehandlet?

Hvis det overses, kan skjoldbruskkirtelkræft resultere i symptomer på grund af kompression og / eller infiltration af kræftmassen i det omgivende væv, og kræften kan metastasere til lunge og knogle..

Vises skjoldbruskkirtelkræft i blodprøver?

Blodprøver. Blodprøver bruges ikke til at finde kræft i skjoldbruskkirtlen. Men de kan hjælpe med at vise, om din skjoldbruskkirtel fungerer normalt, hvilket kan hjælpe lægen med at beslutte, hvilke andre tests der kan være behov for. De kan også bruges til at overvåge visse kræftformer.

10 symptomer på influenza
Mennesker, der har influenza, føler ofte nogle eller alle disse symptomer feber * eller feber / kulderystelser. hoste. ondt i halsen. løbende eller ti...
Hvad er nyresvigt?
Nyresvigt er når nyrer ikke fungerer så godt som de burde. Udtrykket nyresvigt dækker mange problemer. Disse problemer kan resultere i nyresvigt Din n...
slutstadiet nyresygdom
Hvad er forventet levetid for slutstadiet nyresvigt? Hvad sker der i nyresygdom i slutstadiet? Hvad er tegn på nyresvigt ved livets afslutning? Er ter...